Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Şubat 2010, 10:11   #1 (permalink)
itemekoglu
Müdavim
itemekoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart Fortiflex 9001-torna-freze ???

Elimde 1980 li yıllardan kalma minicraft el motoru ve ve bu motoru freze ve torna olarak kullanabileceğim portatif tezgahlar mevcuttu. 12 voltla çalışan minicraft motorumun uç bilyası fazla zorlama neticesi devre dışı kalıp,yenisini de bulamayınca, motor kısmını sadece matkap olarak kullanıyordum. Daha sonra aldığım Dremel 400 motoru bu tezgahlarda kullanmak istedim, ancak gövdenin kelepçeye kalın gelmesi nedeniyle bu girişimim de rafa kalktı. Ancak Dremel Tutkunları yarışmasından Jüri Özel Ödülü olarak Fortiflex 9001 gönderilince hevesle incelemeye giriştim. Bu konudaki izlenimlerimi forumun Dremel el aletleri başlığındaki Fortiflex konusunda sizlere aktardım, umarım yararlı olur. İncelemeyi yaparken,Fortiflex'in sağlam malzemeden imal edilmiş şaft ucundaki mandrenli tutamağını görünce, torna freze düşüncemi uygulamaya koymaya karar verdim.
Minicraft tezgahın kelepçesi, fortiflex tutma ucu için fazla genişti. Bu nedenle 2 cm kalınlığındaki mdf den iki adet bilezik kestim ve sıkıştırmayı sağlaması için bir ara bıraktım. bilezikleri kelepçenin içine yerleştirip, içine de Fortiflex'in tutma uçunu takıp kelepçeyi sıktım. Bu haliyle freze tezgahına taktığım fortiflex 20.000 devir hızı ve 300 Wattlık güçlü motoru ile mükemmel oyma yaptı. Ancak hem ucun, hem de makinenin verimli çalışması için oyma derinliğini 2 mm den fazla tutmadım. Frezeleme için Dremelin 99xx serisi ucunu kullandım.

Şimdi sıra tornaya gelmişti. aynı kelepçeyi bu sefer torna tezgahına monte ettim ve mandrene KURTAĞZI tabir edilen parçayı taktım. işleyeceğim parçayı da kurtağzı ile döner punta arasına yerleştirip, döner puntanın arkasında bulunan ayarlama civatası yardımıyla, parçanın sıkışmasını sağladım. Sonra da parçayı işledim. 20.000 devrin ve 300 Watt gücün de etkisiyle, neredeyse zımparaya ihtiyaç duymayacak temizlikte tornalama yaptım. Aynı zamanda devir fazlalığından ve güçten dolayı bıçak ağacı sanki peynir kesiyormuşçasına hiç zorlamadan tornaladı.

Bana bu aleti göndererek bu projemi de hayata geçirmemi sağlayan E-HIRDAVAT, IŞIKLAR YETKİLİ SERVİS ve DREMEL TÜRKİYE yetkilileriine sonsuz şükranlarımı sunarım. Umarım forum arkadaşlarımda da değişik fikirler uyanmasına yol açabilmişimdir.
Çalışmalarınızda üstün başarılar dilerim.

FREZE

[Linkleri Görmek İçin DremelTutkulari.com Üyesi Olmanız Gerekmektedir. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Linkleri Görmek İçin DremelTutkulari.com Üyesi Olmanız Gerekmektedir. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

TORNA

İrfan Temekoğlu
Erzincan

Konu itemekoglu tarafından (13 Temmuz 2010 Saat 16:21 ) değiştirilmiştir.
itemekoglu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
13 Üye itemekoglu Adlı Kullanıcının mesajına teşekkür etti:
Emrah (22 Şubat 2010), hobici (28 Nisan 2010), ilkmon (22 Şubat 2010), keyfekeder (22 Şubat 2010), kshuseyin (22 Şubat 2010), KY64 (09 Nisan 2010), merel (22 Şubat 2010), ProgrammeR (22 Şubat 2010), Serdar (22 Şubat 2010), Serdar ARBAŞ (22 Şubat 2010), serfidan (22 Şubat 2010), sirac (05 Haziran 2010), tatalay (22 Şubat 2010)